Ajuntament Alforja

Diables es manifesten a Alforja per l'aplicació de la directiva del foc

Colles de diables de Catalunya s'han aplegat aquest diumenge a Alforja (Baix Camp) per donar suport als companys del Riberal, a la Catalunya Nord, davant l'imminent aplicació de la directiva europea del foc a l'estat francès. Malgrat les mocions de dinou ajuntaments nord catalans, el Consell General i el consell regional del Rosselló, França no ha fet cap gestió per la transposició de la directiva europea que regula l'ús de materials pirotècnics. Així doncs, a partir d'aquest dilluns 4 de gener, els correfocs de la Catalunya Nord hauran de complir amb les noves exigències que s'han determinat des d'Europa.

Una cercavila pels carrers d'Alforja, seu nacional de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, ha estat un nou acte dels diables catalans per reivindicar les festes populars i tradicionals amb foc, davant la nova Directiva 2007/21/CE que regula l'ús de materials pirotècnics, i que afegeix moltes dificultats a la celebració de correfocs i altres actes festius per les distàncies mínimes de seguretat que s'estableixen.

L'acte d'aquest diumenge, però, tenia un objectiu molt particular, donar suport a la colla de Diables, bruixes, i drac Hamlet del Riberal de Bou de la Catalunya Nord, on a partir d'aquest dilluns s'haurà d'aplicar la normativa. El president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Pep Enric Martí, ha explicat que l'acte 'vol escenificar el suport de la Catalunya del Sud a la Catalunya del Nord en una lluita que és de tots'. Amb tot, Martí s'ha mostrat optimista davant les gestions que s'estan fent des del govern espanyol, i ha avançat que sembla que un 80% de les al·legacions presentades per les colles de diables seran acceptades.

Així doncs, està previst que el govern espanyol presenti les excepcions a la transposició de la directiva europea a finals d'aquest mes de gener, amb les quals les festes culturals i tradicionals amb foc a Catalunya es podran seguir celebrant.

Martí ha recordat que si s'aplica estríctament la directiva, tal com es farà a França, cap municipi podria dur a terme les festes amb material pirotècnic, ja que hi ha distàncies de seguretat impossibles de complir. 'Els carrers haurien de ser de 30 metres i, per tant, es carreguen la majoria d'actes que fem', ha afegit.

L'acte celebrat a Alforja ha aplegat centenars de persones de diferents colles de diables com les d'Almoster (Baix Camp), Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), o les Borges del Camp (Baix Camp), entre altres.

Després d'una cercavila pels carrers d'Alforja, l'acte ha acabat a la plaça de l'Ajuntament amb uns parlaments reivindicatius, on s'ha advertit que si cal s'anirà fins a París i Brussel•les a manifestar-se. El punt final l'ha posat una versió molt particular del cant dels segadors, amb una lletra crítica amb la directiva i en defensa de les festes del foc.

El 4 de gener de 2010, finalitza el termini de 3 anys que els estats disposen per transposar la directiva, posant en greu perill, les festes populars a la Catalunya Nord representades pels diables, bruixes i el Drac Hamblet del Riberal de Bou que hauran de deixar d'actuar al seu territori.

L'acte d'aquest diumenge ha estat el punt final a un cap de setmana reivindicatiu on aquest dissabte, a Elna, a la Catalunya Nord, es va simbolitzar un judici en el qual es condemna a l'exili a les colles de diables.

 

 

Plaça Mercadal, 13

43365 Alforja

Tel. 977 816 008

Segueix-nos al Facebook