Ajuntament Alforja

Agrupació Sardanista

L’any 1976 finalitzava el règim franquista i començava a albirar-se la transició democràtica. Aleshores començà una petita renaixença d’actes catalanistes, entre ells els aplecs de sardanes. Així fou com a Alforja de la mà de l’Agustí Mariné acompanyat d’un grup de jovent, varen promoure de començar un aplec de sardanes que tindria continuïtat fins els nostres dies. Durant un temps l’Agustí es va dedicar a ensenyar a ballar i repartir les sardanes entre el jovent, al cap d’un temps deixà que els elements més joves portessin l’organització de l’aplec i durant uns quants anys l’Agrupació Sardanista d’Alforja, va participar també en l’organització de l’Aplec d’aplecs del Baix Camp, que es celebrava a Escornalbou. Els últims deu anys els organitzadors de l’aplec han estat el Salvi Vilella i el Ramon Àvila, els quals han dedicat llargues temporades a l’ensenyament de contar i ballar sardanes.

Però d’aplecs de sardanes a Alforja ja se’n feren alguns durant la dècada dels anys seixanta del segle passat, el primer es va fer el dilluns de Pasqua del 1963, eren uns aplecs reivindicatius de la catalanitat en ple franquisme, això comportava moltes dificultats a l’hora d’obtenir els permisos pertinents per poder fer aquest tipus d’actes i poder anunciar-ho d’una manera concreta. En vista de l’èxit de públic obtingut, en el segon aplec a més de la corresponent audició de sardanes a l’ermita, a la nit es va fer una vetllada literària i musical en el local del cinema Teatre Nou. En el tercer aplec es va voler aprofitar l’ocasió del nombrós públic que venia a Alforja, per fer-los participar en un Concurs Literari amb llengua catalana i també un Festival de Cançó Catalana, aquest acte literari-músical es va fer després de les sardanes en el recinte del Parc Amics d’Alforja. Tot això era un total desafiament al règim franquista del moment, amb molt d’esforç  es van poder fer tots els actes programats malgrat les traves legals que ens posaren des de l’oficina de la delegació del ministeri d’Informació i Turisme de Tarragona, que era l’organisme que donava els permisos corresponents per poder fer un acte de cara al públic, com per exemple que només podia parlar a través dels micròfons adreçats al públic assistent a l’acte, un periodista amb carnet oficial de locutor de ràdio. La presència de la Guàrdia Civil va ser constant durant tota la jornada. L’èxit de públic i d’organització fou total. Però a l’any següent els impediments i les traves legals varen fer impossible continuar uns aplecs reivindicatius en defensa de la cultura catalana.

Cal remarcar que durant uns anys de la dècada dels setanta del segle passat, Alforja va tenir una Anella Sardanista amb la seva corresponent senyera i que varen participar en diferents concursos de sardanes d’arreu del País.

Des de la represa l’aplec es fa el tercer diumenge de juliol i aquest any 2012 celebrarem el 36è aplec i sempre s’ha fet en el mateix indret, l’ermita de Sant Antoni , que és un lloc molt acollidor per aquesta classe d’actes, és un recinte ideal amb la seva placeta a dalt per la cobla i la plaça gran per fer la ballada de sardanes. La font d’aigua cristal·lina i l’entorn obac ajuda a calmar els efectes de la calor de ple estiu i dona un aire bucòlic a aquest lloc, per aquest motiu l’aplec d’Alforja, es diu l’Aplec de Sant Antoni.

Els primers aplecs es feien amb dues cobles, però els últims anys per poder reduir despeses i anivellar el pressupost és fa amb una sola cobla. L’audició de l’aplec consta de dues parts una sessió matinal de les 12 a les 14 hores i una altra de tarda des de les 18 a les 20 hores. Durant l’aplec s’acostuma a fer alguna rifa de productes elaborats en el nostre poble com poden ser melmelades o un pernil, gentilesa de les persones que les eleboren, aquestes rifes ajuden a compensar els ingressos, ja que últimament els preus de les cobles s’han disparat força.

 

Plaça Mercadal, 13

43365 Alforja

Tel. 977 816 008

Segueix-nos al Facebook