Ajuntament Alforja

Com arribar-hi

 

Alforja té un terme molt extens i des de molt antic, a part del nucli urbà, hi han hagut persones que vivien en masos escampats pel terme. La majoria de masos que estaven habitats han estat abandonats, ja no hi viu ningú i molts estan enrunats, són pocs els que si continua vivint.


A partir de la meitat dels anys setanta del segle passat aparegueren les primeres urbanitzacions, un fenomen comú a moltes viles d’arreu de Catalunya, quan s’estengué la modalitat de les segones residències. Les urbanitzacions consolidades es troben a la part oriental del poble, a tocar de la carretera de Reus o de Vilaplana. Aquesta ubicació té una certa connotació de cara a la integració dels habitants d’aquestes urbanitzacions al poble, atès que no tenen necessitat de passar per la vila abans d’arribar al domicili. Malgrat això, en els darrers anys es detecta una integració progressiva a mesura que van passant d’estar ocupades només en els caps de setmana o vacances a  convertir-se en primeres residències i la gent te necessitat de fer ús dels serveis del poble, per exemple, l’escolarització dels petits.


La urbanització Portugal situada a les Planes de Dalt, a tocar de la carretera de Vilaplana, hi ha construïts més de 200 habitatges, això la converteix en la més gran que hi ha al municipi.


La segona urbanització per nombre d’habitatges, amb un total d’un centenar, és les Barqueres, prop de la carretera de Reus, a llevant del poble.


Els Garrigots, prop de la carretera de Reus, només te uns 25 habitatges.


En altres punts del terme, hi ha alguns nuclis d’habitatges agrupats, que són ocupats de manera permanent, o be tenen consideració de segones residències. Per exemple: als Servians, al mas d’en Botó entre els barrancs de les Comes i del Llobregat, als voltants de la partida de les Deveses entre els barrancs de les Creus i el del Rave. També hi ha gran quantitat de nous llocs habitats, aïllats i disseminats pel terme.


Els habitatges que hi ha a sobre de l’ermita de Sant Antoni, estan tramitant els permisos per esdevenir una urbanització legal.


Ara hi ha una nova urbanització que s’està creant, la dels Horts d’en Serra, que és a la sortida del poble tocant a la carretera de Vilaplana, quan estigui acabada podrà albergar més de 50 habitatges.


                                                                                                                                    Antoni Pujals Rebull

 

Plaça Mercadal, 13

43365 Alforja

Tel. 977 816 008

Segueix-nos al Facebook