Ajuntament Alforja

Cultura i Festes Populars

Cultura

L'Església parroquial de Sant Miquel

És interessant l'església parroquial de Sant Miquel, que porta la data de 1637, de línies airoses i amb un esvelt campanar.
Queden restes del que fou castell d'Alforja i de les muralles.

 

Santuari de la Mare de Déu de Puigcerver

L'actual edifici,de L’Ermita de la Mare de Déu de Puigcerver,és construït damunt d'un de primitiu, datat als voltants de 1243, ha sofert al llarg del temps estralls i d'estruccions. Fou reconstruït despres de la Guerra Civil de 1936-39 . Està situada en un emplaçament privilegiat, a la part alta de la serra del mateix nom, a 787 metres d’altitud i just en la partició entre el terme municipal d’Alforja i el de Riudecols. La posició dominant sobre les terres de l’entorn permet tenir una vista molt àmplia sobre la plana del Camp, part de la Costa Daurada i la part occidental del Priorat. Des de temps ancestrals una llegenda transmesa a través dels anys ens parla de l’aparició, a la soca d’una servera, d’una imatge de la Verge Maria, trobada per tres joves enviats a descobrir el misteri d’un estrany resplendor provinent d’aquesta zona.
 
Més informació aquí: http://ermitadepuigcerver.com
 

L'Ermita de Sant Antoni

També es pot veure l'ermita de Sant Antoni, datada al s. XVIII.

 

Festes Populars

Les festes Majors d’Alforja són:

  • Festa Major d’Hivern en commemoració a Sant Sebastià – té lloc sempre el cap de setmana més proper al 20 de gener, dia de Sant Sebastià.
  • I, la Festa Major gran en commemoració a Sant Miquel – té lloc l’últim cap de setmana de setembre o primer d’octubre ja que Sant Miquel és el 29 de setembre.

 

De festes populars es realitzen varies durant l’any, les meves importants són:

  • La romescada – es fa un romesco popular i normalment té lloc al mes de gener.
  • Sardinada popular – la sardinada popular és fa per Sant Joan.
  • Paella popular – gran paella popular a finals de juliol principis d’agost.
  • Diada de la Mare de Déu de Puigcerver – el primer diumenge d’agost es fa una romeria a l’ermita de Puigcerver, a més de la tradicional missa.
  • El Pataco – plat típic de la vila, últim gran àpat de l’estiu, en el que s’ajunten gran quantitat de veïns del nostre poble.
  • En les festes nadalenques que fem el tradicional Parc infantil de Nadal, amb gran quantitat d’activitats per als nostres petits i no tant petits vilatans.


La vila celebra el primer diumenge d'agost la festa de la Mare de Déu de Puigcerver, el dia 29 de setembre, Sant Miquel, celebra la Festa Major del poble.

L'últim diumenge de juliol es cuina arròs en una paella de grans dimensions.

El mes d'agost, a part de la Mare de Déu de Puigcerver; hi ha la Festa dels Avis i el Sopar del Pataco (plat gastronòmic típic del poble).

El mes de desembre s'organitza el Parc de Nadal, el gener se celebra Sant Antoni i el mes de juny Sant Joan.

 

Plaça Mercadal, 13

43365 Alforja

Tel. 977 816 008

Segueix-nos al Facebook